menu
UA RU
Цей сайт використовує файли cookie та інші технології, щоб допомогти вам у навігації, а також надати кращий користувальницький досвід. Залишаючись на сайті ви погоджуєтеся з використанням файлів.
Добре
У ВАС Є ПИТАННЯ?
Зв'яжіться з нами:
Натискаючи на кнопку, ви даєте згоду на обробку персональних даних та погоджуєтеся з політикою конфіденційності.
Чому система вентиляції є ключовою характеристикою в сертифікації Passive House Building?
Passive House – це концепція проекту будівлі, мета якого – залишатися в рамках суворого бюджету на енергоспоживання, забезпечуючи комфорт мешканців
Цілі зазвичай досягаються шляхом проектування добре ізольованої та герметичної будівлі. Ці основні вимоги до конструкції не залишають альтернативи, але для органів з сертифікації пасивних будинків, таких як PHI та PHIUS, також потрібний певний тип системи обробки повітря – ERV (вентиляція з рекуперацією енергії). Агрегати обробки повітря є рушійними силами вентиляційних систем і, як відомо, є одними з найбільших споживачів енергії в будівлі, тому вони заслуговують на особливу увагу при проектуванні всіх енергоефективних будівель.
Сертифікація пасивного будинку включає вимоги щодо енергозбереження, комфорту та інтеграції проекту. Або ERV підпадає під зазначені критерії, або просто не проходить сертифікацію.
Ці критерії дають командам проектувальників як можливості, і проблеми. Можливість успішно сертифікувати проект на відповідність стандартам пасивного будинку різко зростає, коли цей ERV сертифікований на відповідність вимогам пасивного будинку.
Фахівці з пасивних будинків зазвичай погоджуються з 5 ключовими характеристиками, які визначають будівлю пасивного будинку та призводять до виключно низького енергоспоживання будівлі:
  1. Герметична конструкція
  2. Ізоляція з урахуванням кліматичних вимог
  3. Мінімальний тепловий міст
  4. Високоефективні отвори
  5. Постійна вентиляція

Рисунок 1 - Основні характеристики пасивного будинку

Надзвичайно герметична конструкція, необхідна концепцією пасивного будинку, дуже впливає на систему опалення, вентиляції та кондиціонування повітря в будівлі, знижуючи кількість енергії, що використовується будівлею для опалення, охолодження та вентиляції. Тут ми досліджуємо скорочення енергоспоживання за рахунок герметичної конструкції.
Концепція пасивного будинку існує у її нинішньому вигляді з 1990 року, коли Passive House Institute (PHI) стандартизував ключові характеристики, які можна було використати повторно. З'являється все більше свідчень того, що реалізовані пасивні проекти справді економлять енергію за рахунок скорочення кількості енергії, що витрачається на обігрів, охолодження та вентиляцію.
Ключовою характеристикою конструкції пасивного будинку є дуже низький витік повітря між зовнішнім та внутрішнім простором. У холодну пору року нагріте повітря не виходить назовні через ексфільтрацію, а холодне повітря не проникає всередину через інфільтрацію, яка потребує додаткового нагріву. Протилежне твердження актуальне і в період похолодання. Таким чином, конструкція з малим витоком є ​​основним фактором зниження споживання енергії у пасивних будинків.
Традиційно значна частина вентиляції, необхідна у багатоквартирному будинку, забезпечується інфільтрацією – ASHRAE 62.2 передбачає кредит інфільтрації. Коли інфільтрація різко знижується через герметичну конструкцію, кількість вентиляції, що забезпечується через тріщини та витік, також зменшується. Тому в повітронепроникних будинках потрібна постійна вентиляція для забезпечення свіжого повітря до мешканців, а також для розведення забруднюючих речовин, що переносяться повітрям, і надмірної вологи.

Рисунок 2 - Hanac Corona - проект пасивного будинку

Безперервна вентиляція вимагає, щоб вентиляційні установки працювали щоразу, коли в будівлі є люди, а іноді навіть коли в будівлі немає людей. Таким чином, ці повітропідготовчі установки слід вибирати і визначати виходячи з їхньої здатності переміщати повітря з мінімальним споживанням електроенергії. Загальною мірою цього енергоефективного примусового руху повітря є питома потужність, що виражається у ват, споживаних пристроєм обробки повітря для переміщення певного обсягу повітря.

Рисунок 3 - Проект пасивного будинку

Оскільки в пасивноний будинок проникає дуже мало холодного повітря, теплове навантаження в повітронепроникній добре ізольованій конструкції часто визначається температурою холодного зовнішнього повітря, яке необхідно нагрівати для забезпечення комфорту мешканців. Той факт, що холодне повітря навмисно надходить у повітронепроникну будівлю через повітропроводи, робить роботу з нагрівання повітря більш контрольованою. Оскільки мета будівлі пасивного будинку – працювати з дуже низьким енергоспоживанням, велика увага приділяється вибору та специфікації вентиляційних установок з рекуперацією енергії – з використанням спеціальних рекуператорів для уловлювання тепла, що залишає будівлю через потік відпрацьованого повітря. За рахунок уловлювання тепла таким чином мінімізується кількість тепла, що додається з використанням нової енергії, що підводиться.
Загальною мірою цієї енергоефективної рекуперації тепла є ефективність рекуперації тепла, що виражається у відсотках. Якби теплообмінник міг повністю вловлювати все тепло, що виходить із будівлі, і повертати це тепло як корисне тепло назад у будівлю, ефективність рекуперації тепла склала б 100%. Комерційно доступні теплообмінники зазвичай мають ефективність рекуперації тепла близько 85%.
Припливно-витяжні установки з рекуперацією тепла відіграють у проектах пасивних будинків. Вибір відповідного вентиляційного агрегату сприятиме загальній енергоефективності будівлі, забезпечуючи при цьому свіже повітря для здоров'я та контроль температури для комфорту.
Джерело: Swegon
Інші цікаві блоги: